Γιατί να παρακολουθήσω Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Θερμογραφία;

Δημοσιεύτηκε από admingk 04/09/2012 0 Σχόλια

Είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι θεωρούν περιττή πολυτέλεια να παρακολουθήσουν κάποιο Eκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Θερμογραφία.

Πιστεύουν πως η θερμική κάμερα είναι ένα κλασικό ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο μπορούν να μάθουν παίζοντας με τα χειριστήριά του ή στην καλύτερη περίπτωση διαβάζοντας το εγχειρίδιο χρήσης του. Αυτό μπορεί για μερικούς να είναι αλήθεια αλλά όχι για αυτούς που θέλουν να κάνουν σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά.

Πίσω απο την θερμική – θερμογραφική κάμερα βρίσκεται μια μεγάλη θεωρία περί θερμοδυναμικής και μετάδοσης της θερμότητας. Στα εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία είναι πολλών ωρών (2, 3 ή και 5 ημέρες από 8 ώρες), ο χρήστης της θερμικής κάμερας θα γνωρίσει την σχετική θεωρία, τις ικανότητες των διαφόρων μοντέλων, τον τρόπο να χειρίζεται και να ρυθμίζει σωστά τις κάμερες, αλλά και το πιο σπουδαίο απ’ όλα που είναι η σωστή εκτίμηση και η διάγνωση των διαφόρων προβλημάτων που εντοπίζει. Θα μάθει τι είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία και γιατί μας ενδιαφέρει, θα μάθει για τον συντελεστή θερμικής εκπομπής , για την φαινόμενη ανακλώμενη θερμοκρασία, την θερμική αντίσταση, την θερμοχωρητικότητα, το σημείο δρόσου, τα φαινόμενα συμπύκνωσης και εξάτμισης της υγρασίας, κ.α. Όλα αυτά είναι παράγοντες που επειρεάζουν την θερμογράφηση και πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν για να πάρουμε μια σωστή θερμική εικόνα που θα μας αναδείξει αυτό που ψάχνουμε και φυσικά για να την εκτιμήσουμε σωστά και να μην οδηγηθούμε σε λάθη.

Είναι σαν να αγοράζουμε μια φωτογραφική μηχανή η οποία στην αυτόματη ρύθμιση θα μας ικανοποιήσει στις περισσότερες περιπτώσεις. Σίγουρα όμως, χωρίς γνώσεις αλλά και χωρίς την κατάλληλη μηχανή, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βγάλουμε επαγγελματικές φωτογραφίες ή απλές φωτογραφίες κάτω όμως από δύσκολες συνθήκες. Και επειδή στη θερμογραφία, δεν βγάζουμε θερμικές φωτογραφίες για διασκέδαση αλλά για δουλειά, μια άσχημη ή λανθασμένη φωτογραφία δεν είναι αποδεκτή διότι μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα που θα τα πληρώσουμε όμως ακριβά. Όπως καταλάβατε λοιπόν, εκτός από το στάδιο του σωστού χειρισμού της θερμικής κάμερας, υπάρχει και το στάδιο της σωστής ανάλυσης της θερμικής εικόνας και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από αυτήν. Αυτό το στάδιο το παρομοιάζω με την γνωστή ακτινογραφία στην ιατρική. Όλοι μας την βλέπουμε αλλά οι ειδικοί και μάλιστα οι πιο έμπειροι, όχι μόνο βλέπουν πράγματα που εμείς δεν τα βλέπουμε αλλά βγάζουν και σωστές διαγνώσεις και προτείνουν λύσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη θερμογραφία:  ο τελικός σκοπός του θερμογράφου είναι να βγάλει το σωστό συμπέρασμα και να δώσει τις σωστές λύσεις.

 

Για να μην μακρυγορώ, σας παραθέτω παρακάτω μερικά σχόλια από τους ίδιους τους μαθητές μετά από την παρακολούθηση κάποιου σεμιναρίου:

" Έμαθα να βλέπω πράγματα που πριν δεν μπορούσα να δω! Δεν φανταζόμουνα ότι υπήρχαν τόσα πολλά που δεν γνώριζα και τόσα πολλά που θα μπορούσα να κάνω με αυτό το εργαλείο!"    Τ.Σ.

"Το πιο δύσκολο από όλα δεν ήταν να μάθω να χειρίζομαι την κάμερα, αλλά να βρω την σωστή απάντηση στο τι ήταν αυτό που έβλεπα ότι δεν πήγαινε καλά. Αισθάνομαι πολύ πιο σίγουρος τώρα για το τι βλέπω στην θερμική εικόνα και πιστεύω ότι με τον καιρό θα αποκτήσω και την εμπειρία που χρειάζεται για να βγάζω τα σωστά συμπεράσματα."   Κ. Ζ.

" Όταν έμαθα πόσα πολλά επίπεδα σεμιναρίων υπάρχουν, απορούσα και δεν καταλάβαινα σε τι μπορεί να χρειάζονται. Τώρα, πιστεύω πως είναι και λίγα!"    Π. Β.

Πάρτε μια γεύση από τα δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια του ITC.

 

Loading...
Loading...