Θερμική Κάμερα: Το νέο εργαλείο του υδραυλικού

Δημοσιεύτηκε από admingk 05/09/2012 0 Σχόλια

Οι εφαρμογές της θερμικής απεικόνισης μπορεί να ξεκίνησαν από στρατιωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς αλλά έχουν περάσει πλέον και στο εμπορικό πεδίο. Σε αυτό συνέβαλε πολύ η εξέλιξη της τεχνολογίας και η μείωση των τιμών σε προσιτά πλέον επίπεδα. Οι εφαρμογές της είναι κυρίως ο έλεγχος των θερμικών απωλειών στα κτίρια, ο εντοπισμός υδραυλικών προβλημάτων, οι ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές, καθώς επίσης και η ιατρική διάγνωση διαφόρων ασθενειών. 

Τρόπος λειτουργίας

Η θερμική κάμερα είναι μια κάμερα κινούμενης εικόνας βίντεο η οποία απεικονίζει με χρώματα την θερμοκρασία των αντικειμένων. Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπουμε τα αντικείμενα με τα φυσικά τους χρώματα αλλά με τεχνητά τα οποία αντιπροσωπεύουν και μια θερμοκρασία: Το ψυχρό απεικονίζεται με μπλε και όσο περνάμε στα θερμότερα, τα χρώματα γίνονται πιο κοκκινωπά, κίτρινα έως το άσπρο που απεικονίζει το θερμότερο αντικείμενο.

Μας ρωτούν πολλοί “σε τι βάθος μπορεί να δει η κάμερα”. Διευκρινίζουμε ότι η κάμερα δεν είναι ραντάρ για να μπορεί να δει πίσω από κάποιο υλικό. “Βλέπει σε βάθος” διότι το θαμμένο αντικείμενο έχει μια θερμοκρασία διαφορετική από το υλικό που το σκεπάζει και η διαφορά αυτή φθάνει στην επιφάνεια. Π.χ. ένας σωλήνας με νερό έχει διαφορετική θερμοκρασία (έστω και ελάχιστα) από το πάτωμα. Η θερμοκρασία του αυτή θερμαίνει ή ψυχραίνει την θερμοκρασία του πατώματος και την αλλάζει τοπικά. Επειδή η κάμερα έχει μεγάλη ευαισθησία και μπορεί να “βλέπει” ακόμα και διαφορές της τάξης του 0,1οC , εντοπίζει αυτήν την διαφορά θερμοκρασίας που δημιουργεί ο σωλήνας και μας δείχνει με ακρίβεια που βρίσκεται, απεικονίζοντας την επιφάνεια πάνω από αυτόν με διαφορετικό χρώμα (βλέπε εικόνα “ενδοδαπέδια”).

 

Υδραυλικές εφαρμογές

Με την βοήθεια της θερμικής κάμερας μπορούν να εντοπισθούν σωλήνες νερού (κρύου ή ζεστού), διαρροές από ενδοδαπέδια θέρμανση, διαρροές από οποιοδήποτε άλλο υδραυλικό δίκτυο (ύδρευση ή αποχέτευση), υγρασίες που ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί (εικ. “τοίχος με υγρασία”) αλλά και οι πηγές των ήδη εμφανών υγρασιών. Μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα και εύκολα την πηγή μιας διαρροής ή υγρασίας διότι η επιφάνεια του τοίχου ή του πατώματος που είναι από πάνω του θα είναι πιο ψυχρή (ή θερμή εάν πρόκειται για διαρροή ζεστού νερού) και θα φαίνεται στην κάμερα με τα ψυχρότερα χρώματα (μπλε-μαύρο). Έτσι μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο και κόπο που θα δαπανούσαμε σπάζοντας και ψάχνοντας για την πηγή του προβλήματος. Επίσης δίνουμε στον πελάτη οικονομικότερη λύση, γρηγορότερη αποκατάσταση αλλά και με τη δυνατόν λιγότερη αναστάτωση για αυτόν. Ας μην ξεχνάμε ακόμη, ότι με σύγχρονα εργαλεία αποκτούμε επαγγελματικό και σύγχρονο προφίλ στη δουλειά μας.

 

Μια άλλη εφαρμογή της θερμικής κάμερας είναι στον έλεγχο της στεγανότητας των ταρατσών (εικ.”πρόβλημα στη στεγανοποίηση”). Μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει εισροή νερού και που είναι ακριβώς. Ή να ελέγξουμε μια καινούργια στεγανοποίηση εάν έγινε σωστά και όχι μόνο να προλάβουμε μια χειρότερη κατάσταση που θα μας δημιουργήσει προβλήματα, αλλά και να αποδείξουμε στον πελάτη την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας.

 

Την θερμική κάμερα μπορούμε ακόμη να τη χρησιμοποιήσουμε για τον εντοπισμό του σημείου φραγής των σωλήνων. Ως γνωστόν, μέχρι το σημείο φραγής θα υπάρχει νερό, ενώ μετά από αυτόθα υπάρχει αέρας που έχει διαφορετική θερμοκρασία από το νερό. Έτσι η κάμερα θα μας απεικονίσει με διαφορετικό χρώμα τα δύο αυτά τμήματα του σωλήνα (εικ. 5). Αυτό έχει μεγάλη εφαρμογή στους σωλήνες αποχέτευσης. Εάν ο σωλήνας βρίσκεται σε βάθος, τότε για να βοηθήσουμε την κατάσταση, μπορούμε να ρίξουμε μέσα του ζεστό νερό και να περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του να αρχίσει να φθάνει στην επιφάνεια. Με την ίδια λογική μπορούμε να βρούμε την στάθμη μιας δεξαμενής κοιτάζοντάς την απλώς από απόσταση με την θερμική κάμερα.

 

Πολλές είναι οι εφαρμογές της θερμικής κάμερας και τα προβλήματα στα οποία μπορεί να μας δώσει απαντήσεις. Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η χρήση της, βοηθάει τον υδραυλικό όχι μόνο να κάνει γρηγορότερα και ευκολότερα τη δουλειά του, αλλά και με καλύτερο αποτέλεσμα και ποιότητα, μιας και θα μπορεί να δίνει σωστότερες λύσεις και να προλαμβάνει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Ένας τέτοιος τεχνίτης, σίγουρα θα έχει την προτίμηση της αγοράς, η οποία από μόνη της σιγά – σιγά θα απαιτήσει την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υδραυλικών προβλημάτων της.

Δείτε μόνοι σας μέσα από μια εικονική θερμική κάμερα και νοιώστε την εμπειρία της θερμικής απεικόνισης!

 

 
Αϊναλής Παντελής
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
info@inteltech.gr

 

Loading...
Loading...