Το "σταθερό" των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Δημοσιεύτηκε από admingk 05/09/2012 0 Σχόλια

 

Πολύς λόγος και διαφημίσεις γίνονται τώρα τελευταία για το "σταθερό" που μας προτείνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και φυσικά μόνο για τα πλεονεκτήματα (φθηνές χρεώσεις, δώρα, κτλ) αυτής της υπηρεσίας.

Ο όρος "σταθερό" είναι παραπλανητικός διότι δεν πρόκειται για σταθερό τηλέφωνο αλλά για ασύρματη επικοινωνία μέσω του δικού μας κινητού τηλεφώνου ή ενός επιτραπέζιου κινητού (βλέπε φωτογραφία) με τη διαφορά ότι έχουμε φθηνότερες χρεώσεις. Η υπηρεσία λειτουργεί ως εξής: όταν με το κινητό μας τηλέφωνο μιλάμε την ώρα που βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι μας ή κοντά στην περιοχή του (περιοχή που καλύπτει η κοντινότερη κεραία βάσης της κινητής τηλεφωνίας) τότε αυτόματα η χρέωση των κλήσεων που κάνουμε αλλάζει και γίνεται παρόμοια με αυτήν της σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ. Αυτό μπορεί να γίνει διότι το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας γνωρίζει σε ποια περιοχή βρισκόμαστε (θυμηθείτε την υπόθεση υποκλοπών των κινητών τηλεφώνων του πρωθυπουργού και άλλων).

Επίσης αντί για κινητό μπορούν να χρησιμοποιούνται τα κλασικά τηλέφωνα του σπιτιού μας αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτά συνδέονται με μια ειδική συσκευή που μας προμηθεύει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κινητό τηλέφωνο σε επιτραπέζια μορφή (βλέπε φωτογραφία). Αυτή η συσκευή λοιπόν παράγει ακτινοβολία μετατρέποντας έτσι την κλήση σε κλήση κινητής τηλεφωνίας και ας χρησιμοποιούμε εμείς το κλασσικό μας τηλέφωνο. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και πολύ απλά με την παρατήρηση του λογαριασμού του "σταθερού" που μας παρέχει η εταιρεία. Εκεί θα δείτε ότι χρεώνονται τα γνωστά τέλη της κινητής τηλεφωνίας. Εναλλακτικά κυκλοφορούν και ειδικά "σταθερά" τηλέφωνα τα οποία μοιάζουν με τα κλασσικά σταθερά αλλά είναι στην ουσία ασύρματα κινητά, γι αυτό το λόγο και παίρνουν κάρτα SIM.

Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για ομιλία στο κινητό με τις γνωστές συνέπειες της ακτινοβολίας του και μάλιστα πιο επικίνδυνες, διότι όταν κάποιος έχει χρεώσεις όπως του σταθερού τηλεφώνου τότε μιλάει περισσότερο και δέχεται σαφώς περισσότερη ακτινοβολία. Προσοχή λοιπόν στις εντυπωσιακές διαφημίσεις! Όταν πρόκειται για θέματα τεχνολογίας που δεν γνωρίζετε, ρωτάτε πάντα τη γνώμη των ειδικών.

Αϊναλής Παντελής

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών

Loading...
Loading...