H Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία μέσα στο σπίτι μας (μέρος 1ο)

Δημοσιεύτηκε από admingk 05/09/2012 0 Σχόλια

Σήμερα σε μια σύγχρονη κατοικία βρίσκονται δυστυχώς πολλές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τις οποίες θα μπορούσαμε να τις κατατάξουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες: της υψηλής και της χαμηλής συχνότητας.

Υψηλής συχνότητας θεωρούνται συνήθως όλες οι ασύρματες συσκευές καθώς και ο φούρνος μικροκυμάτων ο οποίος λειτουργεί στην υψηλότερη μάλιστα συχνότητα ακτινοβολίας από όλες τις άλλες συσκευές που υπάρχουν μέσα σε ένα σπίτι. Η συχνότητα αυτή είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτή των κινητών τηλεφώνων (1,5 έως 2,5 φορές περίπου) ενώ είναι ίδια με αυτή των συσκευών με bluetooth.

Άλλη μια σημαντική πηγή ακτινοβολίας είναι το ασύρματο τηλέφωνο. Η συχνότητα λειτουργίας του εξαρτάται από το μοντέλο και είναι τις περισσότερες φορές ίδια με αυτή των κινητών τηλεφώνων και μερικές φορές ίδια ακόμα και με αυτή του φούρνου μικροκυμάτων! Το πιο τρομακτικό δε, είναι ότι πολλά σύγχρονα μοντέλα εκπέμπουν ακτινοβολία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο άσχετα εάν μιλάει κανείς ή όχι στο τηλέφωνο! Αυτό πρέπει να ελεγχθεί με μια μέτρηση ακτινοβολίας και αν συντρέχει λόγος να απομακρυνθεί η συσκευή βάσης στην ανάλογη απόσταση ασφάλειας την οποία θα υποδείξει η μέτρηση.

Μερικές νέες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, είναι τα διάφορα ασύρματα αξεσουάρ του κινητού και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Δηλαδή τα bluetooth και τα WLAN. Αυτά λειτουργούν στην ίδια υψηλή συχνότητα με αυτή του φούρνου μικροκυμάτων και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να τον ξεπεράσουν στο διπλάσιο. Το πιο άσχημο όμως είναι ότι μερικές συσκευές εξοπλισμένες με bluetooth και WLAN, είναι προρυθμισμένες από το εργοστάσιο να εκπέμπουν συνεχώς άσχετα εάν χρησιμοποιούνται! Πρέπει λοιπόν ο χρήστης να τις ελέγξει και να τις απενεργοποιήσει χειροκίνητα.

Μια ακόμη περίπτωση πηγής ακτινοβολίας μέσα στο σπίτι είναι το baby monitor. Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος αυτής της συσκευής διότι έχει να κάνει με παιδιά και μάλιστα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Δυστυχώς και εδώ υπάρχουν κάποια μοντέλα που δεν είναι εξοπλισμένα με αυτοματισμό που ανιχνεύει το θόρυβο, και επομένως εκπέμπουν συνεχώς για να παρακολουθούν το μωρό. Επίσης πρέπει απαραίτητα να τοποθετούνται στην απόσταση ασφάλειας που θα υποδείξει η μέτρηση της ακτινοβολίας τους.

Σε κάποια σπίτια ακόμη, ή σε κοντινά της περιοχής, υπάρχουν ραδιοτηλέφωνα και ερασιτεχνικοί ασύρματοι των οποίων η ακτινοβολία είναι αρκετά πάνω από τα όρια διότι οι χειριστές τους αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν δυνατούς ενισχυτές για να αυξήσουν την εμβέλεια της επικοινωνίας τους. Είναι κρίμα, εξαιτίας κάποιων, να ζημιώνονται και όλοι οι υπόλοιποι χωρίς να το θέλουν.

Τέλος σε πολλά σπίτια υπάρχουν και διάφοροι ασύρματοι τηλεχειρισμοί (όχι τα τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης) και ασύρματα παιχνίδια, κάποια από τα οποία μπορεί να υπερβαίνουν τα όρια. Όμως η όχι και τόσο συχνή χρήση τους, μειώνει τον κίνδυνο και δεν τα καθιστά σοβαρή απειλή για την υγεία μας. Υπενθυμίζω ότι τα όρια στα οποία αναφέρομαι είναι εκείνα που έχουν επισημάνει οι διάφορες σύγχρονες ιατρικές και επιδημιολογικές έρευνες και όχι τα επίσημα αποδεκτά από το κράτος. (βλέπε προηγούμενο άρθρο, φύλλο 8).

Βλέπουμε λοιπόν ότι "ουδέν καλόν αμιγές κακού". Οι σύγχρονες ανέσεις και ευκολίες κρύβουν κινδύνους που δεν μας γνωστοποιούνται πάντα. Ενημέρωση, έλεγχος, λήψη μέτρων προστασίας και συνετή χρήση πρέπει να είναι λοιπόν τα όπλα που θα μας βοηθήσουν να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και την υγεία μας.

 

Αϊναλής Παντελής

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών

 

Loading...
Loading...