Ο προσομοιωτής έλλειψης βαρύτητας !

Δημοσιεύτηκε από admingk 05/09/2012 0 Σχόλια

pontikiΠαρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο όπου επιστήμονες έβαλαν ποντίκια σε ένα μηχάνημα (προσομοιωτής έλλειψης βαρύτητας) το οποίο εξαφανίζει την βαρύτητα (όπως στη Σελήνη) χρησιμοποιώντας την μαγνητική ακτινοβολία. Φυσικά το πείραμα έχει να κάνει με τη μελέτη των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας αλλά εδώ αποδυκνύεται εμμέσως ότι μια ισχυρή μαγνητική ακτινοβολία μπορεί ακόμα και να σηκώσει ένα ποντίκι! Μήπως λοιπόν ασθενέστερες ακτινοβολίες επειρεάζουν τα κύτταρά μας "σηκώνοντάς" τα και οδηγώντας τις χημικές ουσίες τους σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τις κανονικές;

 

 

Έκπληκτα ποντίκια μετεωρίζονται σε αμερικανικό εργαστήριo
Τα ποντίκια αρχικά αποπροσανατολίστηκαν, τελικά όμως συνήθησαν να αιρούνται
Λος Αντζελες

Οι ερευνητές ενθουσιάστηκαν, τα πειραματόζωα όμως όχι. Σε μια προσπάθεια να μελετήσουν την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στον οργανισμό των θηλαστικών, επιστήμονες της NASA κατάφεραν να κρατήσουν ποντίκια αιωρούμενα στον αέρα.

«Στην αρχή δοκιμάσαμε με ένα ξύπνιο ποντίκι και δεν του άρεσε ιδιαίτερα -άρχισε να περιστρέφεται και αποπροσανατολίστηκε» σχολίασε στο Reuters ο Γιουανμίνγκ Λιου, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Η εμπειρία ήταν λιγότερο τρομακτική όταν τα πειραματόζωα έλαβαν ηρεμιστικά.

Τα ποντίκια αιωρήθηκαν πάνω από έναν «προσομοιωτή έλλειψης βαρύτητας», μια συσκευή που λειτουργεί με έναν υπεραγώγιμο μαγνήτη, ο οποίος απωθεί τα μόρια νερού στο σώμα των ποντικών με το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του.

Το πείραμα είχε στόχο να εξετάσει αν τα ποντίκια εμφανίζουν την απώλεια οστικής μάζας που πλήττει τους αστροναύτες έπειτα από παρατεταμένη παραμονή στο Διάστημα.

«Μπορούμε να προσομοιώσουμε παρόμοιες συνθήκες και να εξετάσουμε αν τα ποντίκια θα εμφανίζουν απώλεια οστικής μάζας. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα για την απώλεια οστικής μάζας που μπορεί να συμβεί στους αστροναύτες» εξήγησε ο Δρ Λιου.

Στην επόμενη φάση των πειραμάτων, τα ποντίκια θα παραμείνουν μετέωρα στα κλουβιά τους για διάστημα μιας εβδομάδας ή και περισσότερο.

Οι ερευνητές βεβαιώθηκαν ότι τα πειραματόζωα συνηθίζουν τελικά την έλλειψη βαρύτητας και μπορούν να τρέφονται και να πίνουν νερό κανονικά ενώ αιωρούνται.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Advances in Space Research.

Newsroom ΔΟΛ

Loading...
Loading...