Οι μύθοι γύρω από την ακτινοβολία (μύθος 3ος)

Δημοσιεύτηκε από admingk 05/09/2012 0 Σχόλια

Μύθος 3ος: Τα επίπεδα ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ κάτω των επιτρεπτών ορίων ασφαλείας και επομένως δεν πρέπει να ανησυχούμε.

 

oria-1

Είναι αλήθεια ότι τα επίσημα κρατικά αλλά και Ευρωπαϊκά όρια, είναι τόσο υψηλά που δεν τα φτάνουν σχεδόν ποτέ οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας (αλλά και άλλων εφαρμογών), αν και θα μπορούσαν (περίεργο δεν είναι αυτό;). Το θέμα είναι ότι τα όρια αυτά αμφισβητούνται από μια μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας και θεωρείται ότι πρέπει να μειωθούν σημαντικά (Βλέπε σχετικό δημοσίευμα σελ1 & σελ2). Έχουν υπολογιστεί με βάση μόνο τις θερμικές επιδράσεις στον άνθρωπο ενώ αγνοούν τις πολύ σοβαρές μη-θερμικές επιδράσεις όπως η καρκινογέννεση, η λευχαιμία , κ.α. (βλέπε σχετικό άρθρο).

Έτσι λοιπόν κανείς όταν ζητάει να μετρηθούν τα επίπεδα μιας ακτινοβολίας και του απαντήσουν ότι είναι «μέσα στα όρια» ή «πολύ κάτω» από αυτά, πρέπει να γνωρίζει ποια όρια είναι αυτά και πόσο τον εξασφαλίζουν. Εμείς οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί το μόνο που μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι να γίνουν σωστά και αξιόπιστα οι μετρήσεις. Με ποιο όριο θα συγκριθούν κατόπιν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, είναι θέμα των βιολόγων και των ιατρών. Οφείλουμε όμως να ενημερώνουμε τον κόσμο και για τις δυο διαφορετικές απόψεις της επιστημονικής κοινότητας.

Αϊναλής Παντελής

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών

 

Loading...
Loading...