Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και παιδιά

Δημοσιεύτηκε από admingk 05/09/2012 0 Σχόλια

H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ένας αόρατος εχθρός τον οποίο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με καμία από τις αισθήσεις μας, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι μας να νομίζουμε ότι δεν υπάρχει καν και ότι δεν κινδυνεύουμε καθόλου από αυτήν.

 

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υπάρχει και μάλιστα σε πολλές και καινούργιες μορφές τα τελευταία χρόνια λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Θα εκπλαγούμε εάν κοιτάξουμε στις ταράτσες των πολυκατοικιών των πόλεων με το πόσες πολλές και παράξενες κεραίες έχουν ξεφυτρώσει οι οποίες δεν μοιάζουν καθόλου με τις κλασικές της τηλεόρασης. Ο λόγος είναι η εμφάνιση πλήθους νέων ασύρματων εφαρμογών όπως το ασύρματο Internet, η κινητή τηλεφωνία, τα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών, τηλεχειρισμοί, κ.α.

Μέσα σε αυτό το ηλεκτρομαγνητικά μολυσμένο περιβάλλον γεννώνται και μεγαλώνουν οι σύγχρονες γενιές των παιδιών μας, μη γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη υγεία τους. Πόσο ασφαλείς είναι όλες αυτές οι νέες ανέσεις που μας προσφέρει η τεχνολογία; Μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα προστασίας και ποια είναι αυτά;

Για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα έχουν γίνει κάποιες έρευνες τα τελευταία χρόνια αλλά όχι τόσες όσες θα έπρεπε για να βγει σύντομα ένα σίγουρο συμπέρασμα. Και αυτό γιατί όταν ένα προϊόν “πουλάει”, δεν συμφέρει να γίνονται έρευνες που μπορεί να βλάψουν τις πωλήσεις του. Όσες έρευνες έχουν γίνει, γίνονται από μεμονωμένους γιατρούς και βιολόγους κάτω από δύσκολες πολλές φορές οικονομικές συνθήκες. Συμβαίνει δηλαδή κάτι αντίστοιχο με την περίπτωση του τσιγάρου, του αμίαντου, κτλ, τον πρώτο καιρό της εμφάνισής τους. Ας ευχηθούμε τουλάχιστο να μη συμβεί το ίδιο και στη συνέχεια. Να μη φθάσουμε δηλαδή μετά από πολλά χρόνια να παραδεχθούμε ότι “η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βλάπτει σοβαρά την υγεία”.

Πάντως τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν είναι καθησυχαστικά. Απεναντίας, προειδο-ποιούν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σχετίζεται με πλήθος από σοβαρές επιπτώσεις στη υγεία μας όπως ο καρκίνος, η λευχαιμία, κ.α. και μάλιστα για δόσεις πολύ μικρότερες από τα σημερινά επιτρεπτά όρια! Ειδικά δε για τα παιδιά τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα διότι (α) απορροφούν μεγαλύτερη δόση από τους ενηλίκους, (β) έχουν αυξημένο ρυθμό πολλαπλασιασμού των κυττάρων και επομένως μεγαλύτερη πιθανότητα βλάβης, (γ) έχουν λεπτότερο κρανίο και οι μελέτες δείχνουν μεγαλύτερη απορρόφηση ακτινοβολίας, δ) δεν έχει ωριμάσει το ανοσολογικό τους σύστημα, (ε) δεν έχει ωριμάσει το κεντρικό νευρικό τους σύστημα.

Όσον αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κεραίες εκπομπής ραδιοκυμάτων (κινητή τηλεφωνία, ασύρματο Ίντερνετ, κτλ), οι μελέτες που έχουν γίνει αναφέρονται κυρίως σε ενήλικες ενώ για τα παιδιά συνιστούν αυστηρότερα όρια, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω και προτείνουν την όσο το δυνατόν αποφυγή της έκθεσής τους στις ακτινοβολίες αυτές μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των δεκαέξι χρόνων! Οι πιο σημαντικές από αυτές τις έρευνες αναφέρουν:

 

1. Αύξηση τοξινών στο εγκέφαλο μετά από χρήση κινητού τηλεφώνου λόγω βλαβών στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ο οποίος αποτρέπει τα βλαβερά συστατικά που μπορεί να βρίσκονται στο αίμα, από το να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

2. Μείωση μελατονίνης στον οργανισμό η οποία προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Μείωση ιόντων ασβεστίου σε εγκεφαλικά κύτταρα προδιαθέτοντάς τα έτσι στη νεοπλασία (καρκίνο)

4. Αύξηση θυροξίνης του θυρεοειδή, η οποία μπορεί να προκαλέσει τα γνωστά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού, και μείωση της αυξητικής ορμόνης.

5. Θραύση της αλυσίδας DNA, πράγμα επικίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες και ασθένειες.

6. Aκουστικό Nευρίνωμα (καλοήθης όγκος ακουστικού νεύρου) και Γλοίωμα, μηνιγγίωμα (κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου)

Για δε την ακτινοβολία που παράγεται από τις γραμμές της ΔΕΗ (πυλώνες, μετασχηματιστές) αλλά και τα καλώδια που υπάρχουν μέσα στους τοίχους του σπιτιού και στις ηλεκτρικές συσκευές, υπάρχουν περισσότερες και ολοκληρωμένες μελέτες και μάλιστα ειδικά για τα παιδιά. Αυτές αναφέρουν κυρίως καρκίνους, λευχαιμία, έως και αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, ενώ για τις εγκύους διπλασιάζεται ο κίνδυνος των αποβολών.

Αυτό το είδος της ακτινοβολίας, που προέρχεται δηλαδή από το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι και το πιο ύπουλο διότι μπορεί να μην είμαστε κοντά σε πυλώνα ή μετασχηματιστή της ΔΕΗ, αλλά να έχουμε εξίσου υψηλή ακτινοβολία μέσα στο ίδιο μας το σπίτι εξαιτίας μιας κακής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ή από διαρροές στις ηλεκτρικές συσκευές.

Γι αυτό πρέπει κανείς να ελέγξει τα επίπεδα ακτινοβολίας μέσα στο σπίτι του και να πάρει τα μέτρα προστασίας που τυχόν θα χρειαστούν. Το ευτύχημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα μέτρα προστασίας δεν είναι τόσο δαπανηρά και μπορούμε να τα εφαρμόσουμε χωρίς την άδεια κανενός. Ας μην λοιπόν ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο σε άλλους τη στιγμή που και εμείς οι ίδιοι δεν παίρνουμε τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε, μόνο και μόνο για να γλιτώσουμε ελάχιστα έξοδα τα οποία μάλιστα έχουν να κάνουν με την υγεία μας. Αυτό άλλωστε δεν προσπαθούν να κάνουν και αυτοί τους οποίους κατηγορούμε;

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία των παιδιών μας δεν δικαιολογείται να είμαστε αναβλητικοί και να εθελοτυφλούμε βάζοντας σε ρίσκο το μέλλον τους. Η υγεία και η παιδεία τους είναι η πιο πολύτιμη κληρονομιά που μπορούμε να τους προσφέρουμε.

 

Αϊναλής Παντελής

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών

 

Loading...
Loading...