Ακτινοβολία σε σπίτια, μπαλκόνια, προαύλια και αίθουσες σχολείων

Δημοσιεύτηκε από admingk 05/09/2012 0 Σχόλια
Απαράδεκτα υψηλά τα όρια στην Ελλάδα
 
 
«Ως ερευνητική ομάδα έχουμε πραγματοποιήσει μετρήσεις έπειτα από αιτήματα κατοίκων που δεν εμπιστεύονται την αρμόδια κρατική υπηρεσία» λέει ο Λ. Μαργαρίτης, διευθυντής του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

«Αυτά που έχουμε καταγράψει καταδεικνύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μέσα σε σπίτια, σε μπαλκόνια, σε προαύλια σχολείων και σε σχολικές αίθουσες είναι μεν κάτω από τα όρια ακτινοβολίας που ισχύουν στην Ελλάδα, αλλά είναι ταυτόχρονα πάνω από τα όρια πολλών χωρών, όπως η Γαλλία, η Βουλγαρία, η Κίνα, το Βέλγιο, η Αίγυπτος, η Ρωσία κ.ά.», εξηγεί ο κ. Μαργαρίτης και επισημαίνει ότι τα όρια ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 10 φορές.
Σύμφωνα με το άρθρο 31, όπου περιγράφονται οι ρυθμίσεις σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών, τα ασφαλή όρια για την έκθεση του κοινού τίθενται στο 70% των ορίων της Ε.Ε. για τους σταθμούς βάσης που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία και στο 60% για αυτούς που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση. Από τον συγκεκριμένο νόμο προκύπτει ότι τα όρια ακτινοβολίας στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 22 και 33 βολτ ανά μέτρο (V/m).
 
Λανθασμένα όρια

Ο λόγος που επικαλείται ο καθηγητής Βιολογίας την περαιτέρω μείωση της ακτινοβολίας είναι ο εξής: «Οφείλουμε κατ΄ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχουν “όρια ασφαλούς έκθεσης”, όπως λανθασμένα αναφέρουν τα έγγραφα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Τα όρια αυτά έχουν προταθεί, με βάση την αύξηση θερμοκρασίας που προκαλείται στο ανθρώπινο σώμα για ορισμένο χρόνο έκθεσης- περίπου 30 λεπτά- των ανθρώπων στην ακτινοβολία. Στην περίπτωση των κεραιών βάσης αυτό δεν ισχύει, αφού οι ευρισκόμενοι σε παραπλήσιες οικίες και χώρους εργασίας, σχολεία κ.λπ. είναι δυνατό να δέχονται την ακτινοβολία από την κεραία ολόκληρο το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν αυτές οι ακτινοβολίες στα κύτταρα δεν είναι ακόμη σαφείς», λέει ο κ. Μαργαρίτης.


Όπως αναφέρουν μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά έντυπα, με επίπεδα έκθεσης εντός των ισχυόντων «ορίων αποδεκτής έκθεσης» ή λίγο υψηλότερα παρουσιάστηκε αλλαγή συμπεριφοράς σε ποντίκια, μείωση της συγκέντρωσης ιόντων ασβεστίου των εγκεφαλικών κυττάρων σε κοτόπουλα, διάσπαση DΝΑ των κυττάρων του εγκεφάλου σε αρουραίους.
«Οι μέχρι τώρα επιδημιολογικές έρευνες σε ανθρώπινο πληθυσμό, σε σχέση με ακτινοβολίες κινητής τηλεφωνίας, έχουν καταγράψει συσχέτιση της έκθεσης με καρκίνο. Άλλη μελέτη κατέδειξε για πρώτη φορά, αμυδρή συσχέτιση με κάποιο είδος καρκίνου του ματιού. Από τη στιγμή που οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν αυτές οι ακτινοβολίες στα κύτταρα δεν έχουν αναλυθεί πλήρως, θεωρώ σωστό να ακολουθείται η αρχή της προφύλαξης, δηλαδή η αποφυγή κάθε έκθεσης στην ακτινοβολία, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Γι΄ αυτό προτείνουμε την επανασχεδίαση του δικτύου των κεραιών, έτσι ώστε οι τιμές της ακτινοβολίας σε κοντινά μπαλκόνια, διαμερίσματα και ιδίως σχολικά συγκροτήματα να μην υπερβαίνουν τα 0,2 βολτ ανά μέτρο», καταλήγει ο κ. Μαργαρίτης.

 

Εφημερίδα "Τα Νέα" 12/7/2007

Loading...
Loading...