Τα κινητά «χτυπούν» και το DNA

Δημοσιεύτηκε από admingk 05/09/2012 0 Σχόλια

Σήμα κινδύνου Ελλήνων και ξένων επιστημόνων

 

Σοκ προκαλούν διαπιστώσεις από τη διεθνή και την ελληνική επιστημονική κοινότητα, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο και στο ανθρώπινο DNA, αύξηση διαφόρων μορφών καρκίνου και της παιδικής λευχαιμίας, μείωση της γονιμότητας, Αλτσχάιμερ, βαριές δυσμορφίες και πρόωροι θάνατοι εμβρύων δεν είναι παρά κάποιες από τις επιδράσεις που εγκυμονεί η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών.

Δέκα χρόνια μετά την εισβολή των κινητών τηλεφώνων, που αποτελούν προέκταση του σύγχρονου ανθρώπου, τα συμπεράσματα των 17 επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Επιπτώσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
Στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου παρουσιάστηκαν πλήθος επιδημιολογικών και εργαστηριακών ερευνών που συνδέουν τη χρήση των κινητών και ασύρματων τηλεφώνων με βλάβες και προβλήματα στη φυσιολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι διαταράσσουν τη ροή του αίματος, γεγονός που έχει αποτέλεσμα να εμφανίζονται δυσλειτουργίες στη μνήμη, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, αϋπνίες, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα εκδήλωσης όγκων.

Ανησυχία

Οι επιστήμονες, όμως, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις αλλοιώσεις που χτυπούν το γενετικό υλικό, οδηγώντας στην εμφάνιση καρκίνου αλλά και τη δυσλειτουργία του ανοσολογικού, νευρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος.
Ως αποτέλεσμα, όπως εξηγούν, είναι το ανθρώπινο σώμα να γίνεται πιο ευάλωτο και για το λόγο αυτό συνδέουν τη χρήση ασύρματης επικοινωνίας με την αύξηση που παρατηρείται στην εκδήλωση αλλεργιών, άσθματος και εξανθημάτων.

Τα παιδιά

Ειδικότερα για τα παιδιά, η ακτινοβολία κρίνεται ύποπτη για την αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας και καρκίνου σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού ο εγκέφαλος ενός μικρού παιδιού είναι ακόμη αδιαμόρφωτος, ένα «λευκό χαρτί» εξαιρετικά ευαίσθητο σε αυτού του είδους τις επιδράσεις.
Από την πλευρά του, ο Andrew Goldsworthy, λέκτορας Βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, στην ομιλία του συσχέτισε την αύξηση των περιπτώσεων αυτισμού με αυτήν της χρήσης ασύρματων δικτύων και υπογράμμισε ότι «το παιδί θα μπορούσε να μείνει με ένα ελαττωματικό πολυ-καλωδιωμένο νοητικό σύστημα για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, που μπορεί να οδηγήσουν μετά σε ποικίλο φάσμα αυτιστικών διαταραχών».

Στην περίπτωση των εμβρύων, όμως, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, καθώς έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, βαριές δυσμορφίες και πρόωρους θανάτους. Επιπλέον, μελέτες σε ενήλικες συνδέουν τη μείωση της γονιμότητας, κυρίως στους άνδρες, με την αυξημένη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οσον αφορά στα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί, οι επιστήμονες επιμένουν ότι εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή, ακόμη και για ανθρώπους που βρίσκονται στα 100 μέτρα από κάποια κεραία, ενώ η λύση των hands free δεν είναι σε θέση να μειώσει όλες τις αρνητικές επιδράσεις.

Απέναντι, όμως, στο βασικότερο επιχείρημα υπέρ του κινητού ότι απόλυτα τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, παρά μόνο ενδείξεις, είναι χαρακτηριστική η απάντηση που δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Πειραματικής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα της Σουηδίας, Olle Johanson, ότι η φράση «καμία αποδεκτή απόδειξη για επιδράσεις στην υγεία» δεν είναι το ίδιο όπως «κανένας κίνδυνος».

Αποκαθήλωση κεραιών στην Αθήνα

Τις πρώτες δύο παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας ξήλωσαν χθες συνεργεία του Δήμου Αθηναίων σε κτίριο στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Νεοφύτου Βάμβα στο Κολωνάκι. Πρόκειται για τις δύο από τις εννέα παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας για τις οποίες έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις και πρόκειται να ξηλωθούν από το Δήμο. Οι υπόλοιπες επτά κεραίες, όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Αβραμίδης, θα αποκαθηλωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καθώς βρίσκονται σε ταράτσες κτιρίων και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων. Ωστόσο, στην Αθήνα υπάρχουν άλλες 70 παράνομες κεραίες για τις οποίες έχει ξεκινήσει δικαστικός αγώνας προκειμένου να ξηλωθούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια δικαστικών αγώνων για να καθαρίσει το τοπίο από τις παράνομες κεραίες.

 

ΑΠΟΛΛΩΝΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Ελεύθερος Τύπος Τρίτη, 27.05.08

Loading...
Loading...