«Μαγνητική» θεραπεία για την ημικρανία

Δημοσιεύτηκε από admingk 05/09/2012 0 Σχόλια

Όταν πρόκειται για καλό τότε όλοι παραδέχονται τις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο και μάλιστα όταν αποδεικνύεται σε μικρά ποσοστά. Όταν όμως πρόκειται για βλαβερές συνέπειες τότε οι επίσημοι "ειδικοί" δυσπιστούν και θέλουν πολύ μεγάλα ποσοστά για να πεισθούν.

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσίευσε η "Καθημερινή" και είναι του πρακτορείου Reuters:

 

Reuters

Μια χειροκίνητη συσκευή που ανώδυνα στέλνει μαγνητικό κύμα στον εγκέφαλο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε πάσχοντες από ημικρανίες, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη.

Η συσκευή προσφέρει μια θεραπεία γνωστή ως διακρανιακή μαγνητική διέγερση ή ΤMS. Συγκεκριμένα εκπέμπει έναν μαγνητικό «σφυγμό», ο οποίος όταν κατευθύνεται προς το κεφάλι του ατόμου δημιουργεί ένα ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Αυτό με τη σειρά του «μπλοκάρει» τις ημικρανίες στη φάση της «αύρας» δηλαδή πριν προλάβουν να προκαλέσουν τον πόνο.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ημικρανίες «χτυπούν» απροειδοποίητα, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι νιώθουν ένα στάδιο αύρας με διαταραχές στην όραση σαν λάμψεις φωτός ή γραμμές ζιγκ ζαγκ ή άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές «στρατολόγησαν» 201 ασθενείς που υπέφεραν από ημικρανίες με αύρα και στη συνέχεια όρισαν τυχαία ποιοι θα χρησιμοποιήσουν τη συσκευή TMS και ποιοι μια ψεύτικη συσκευή ως μέτρο σύγκρισης. Οι ασθενείς έλαβαν την οδηγία να εφαρμόσουν τη συσκευή στην πλευρά της ανερχόμενης ημικρανίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο ώρες μετά τη θεραπεία, το 39% των ασθενών που χρησιμοποίησαν την TMS δεν πονούσαν πια, έναντι 22% των ασθενών της ομάδας με την ψεύτικη συσκευή. Ο δρ Yousef Mohammad, από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Columbus ανακοίνωσε τα συμπεράσματά του πρόσφατα στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Αmerican Headache Society.

«Είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Mohammad στο Reuters Health. Πρόκειται για την καλύτερη ανταπόκριση που έχει ποτέ επιτευχθεί σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ή φαρμακευτική αγωγή που έχουμε χρησιμοποιήσει». Η συσκευή, επεμβαίνοντας στην ημικρανία στη φάση της αύρας, εξήγησε ο επιστήμονας, στην ουσία διακόπτει την «ηλεκτρική θύελλα» η οποία καταλήγει σε ημικρανία. Σε ορισμένες μελέτες μάλιστα η θεραπεία ανακούφισε τους ασθενείς από τη ναυτία, την ευαισθησία στο φως και τους ήχους – συμπτώματα που σχετίζονται με την ημικρανία.

 

Πηγή: Καθημερινή 13/7/2008

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_13/07/2008_277341

Loading...
Loading...