Ραδιενέργεια

Δημοσιεύτηκε από admingk 30/03/2009 0 Σχόλια

images2Η ραδιενέργεια δεν είναι σαν την κοινή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για αυτό και οι πυλώνες ή οι κεραίες, δεν εκπέμπουν ποτέ ραδιενέργεια!

Αυτή είναι μια παρεξήγηση που νομίζουν πολλοί, για αυτό και πιστέυουν ότι το μόνο μέσο προστασίας από τους πυλώνες ή τις κεραίες είναι ο μόλυβδος! Αυτό φυσικά είναι λάθος. Υπάρχουν πολύ πιο εύκολα στη χρήση υλικά για να προστατευθούμε από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες των κεραιών και των πυλώνων.

Η ραδιενέργεια είναι ιοντίζουσα ακτινοβολία, και είναι συνήθως σωματιδιακής φύσης. Αυτό σημαίνει ότι εκπέμπονται όχι μόνο ηλεκτρομαγνητικά κύματα αλλά και σωματίδια όπως ηλεκτρόνια, πρωτόνια, κτλ. Είναι σαν να μας βομβαρδίζουν μικροσκοπικά σφαιρίδια όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα χώρο με ραδιενέργεια. Ανάλογα λοιπόν με το είδος αυτών των σωματιδίων έχουμε τα εξής είδη ραδιενέργειας:

 

  • Ακτινοβολία α : αποτελείται από δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια (σωματίδια του πυρήνα των ατόμων διαφόρων στοιχείων). Έχει μικρή διεισδυτικότητα και μπορεί εύκολα να την σταματήσει ένα φύλλο χαρτί. Ανιχνεύεται όμως δύσκολα.
  • Ακτινοβολία β : αποτελείται από ηλεκτρόνια. Έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα από την ακτινοβολία α αλλά μπορεί να την σταματήσει ένα φύλλο πλαστικού ή μετάλλου (π.χ. αλουμίνιο).
  • Ακτινοβολία γ ή Χ :   είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πολύ υψηλής ενέργειας ώστε να μπορεί να διασπάσει την δομή των ατόμων που υπάρχουν στα διάφορα μόρια των υλικών. Έχει πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα από την ακτινοβολία β και μπορεί να την σταματήσει ο χάλυβας, ο μόλυβδος και το σκυρόδεμα. Το πάχος τους εξαρτάται από την ενέργεια της ακτινοβολίας που θέλουμε να σταματήσουμε.

Μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας είναι το Mπεκερέλ (Bq) αλλά της δόσης που απορροφάται από τον άνθρωπο ανάλογα με το είδος της ακτινοβολίας είναι το Σίβερτ (Sv). To επίσημο όριο για τον γενικό πληθυσμό είναι 1mSv/έτος (ένα χιολιοστό του Σίβερτ). Η απορροφούμενη δόση μπορεί να μετρηθεί και σε Ρεμ (Rem).  1 Rem = 10 mSv και 1 Sv=100 Rem

Το πολύ άσχημο με την ραδιενέργεια, εκτός των πολύ σημαντικών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου (καρκίνοι, κτλ), είναι ότι πολλά από τα ραδιενεργά υλικά που δημιουργούν την ραδιενέργεια, δεν θα σταματήσουν να την εκπέμπουν παρά μόνο μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια! Και επειδή όπως είπαμε παραπάνω, η ραδιενέργεια είναι σωματιδιακής φύσης, μπορούν τα ραδιενργά αυτά σωματίδια να εισχωρήσουν σε διάφορα προϊόντα (τροφές, εμπορικά προϊόντα, κτλ) και να μεταφερθούν μέσω του εμπορίου σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Πολλά θα μπορούσαν να γραφθούν για την ραδιενέργεια και πολλά έχουν ήδη γραφθεί για αυτήν. Η δύναμή της είναι τρομακτικά μεγάλη και η ανθρωπότητα δεν θα έπρεπε να την εκμεταλλεύεται σε τόσο μεγάλο βαθμό, διότι η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους είναι σημαντικά μεγάλη αλλά και όπως πρόσφατα γνωρίσαμε, ακόμα και η μικρή πιθανότητα φυσικής καταστροφής, μπορεί να είναι ολέθρια!

Παντελής Αϊναλής
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Ετικέτες: Ραδιενέργεια
Loading...
Loading...