Πως να μετρήσετε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Δημοσιεύτηκε από admingk 26/03/2012 0 Σχόλια

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν είναι ένα και μόνο μέγεθος που μετριέται με ένα και μόνο όργανο όπως νομίζουν οι περισσότεροι.

 

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έκτείνεται σε ένα μεγάλο φάσμα (βλέπε ορολογία) και έχει πολλές παραμέτρους που ποικίλουν ανάλογα σε ποια περιοχή του φάσματος βρίσκεται η ακτινοβολία που θέλουμε να μετρήσουμε. Υπάρχουν πολλές ασύρματες συσκευές και κεραίες που εκπέμπουν ακτινοβολία η καθεμία και σε διαφορετική περιοχή του φάσματος (διαφορετικά κανάλια δηλαδή) και με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα άλλες κεραίες εκπέμπουν κυκλικά την ακτινοβολία τους και άλλες ευθύγραμμα μέσα σε μια στενή ζώνη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε με τα μάτια μας μια κεραία κοντά μας και να μην υπάρχει πρόβλημα σε μας, ενώ κάποιος που μένει μακρύτερα από εμάς να έχει πρόβλημα επειδή βρίσκεται μέσα στη ζώνη εκμπομπής τους. Επίσης τα όρια επικινδυνότητας διαφέρουν για κάθε περιοχή του φάσματος ακτινοβολίας.

 

Όσον αφορά τις κεραίες και τις ασύρματες συσκευές λοιπόν, είναι πολύ δύσκολο να τις μετρήσουμε και να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα εάν δεν διαθέτουμε εξειδικευμένες γνώσεις. Οι ερασιτεχνικοί μετρητές που κυκλοφορούν στην αγορά μετρούν κάτι πολύ συγκεκριμμένο και κάτω από συγκεκριμμένες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε. Δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις και έτσι δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν το ζητούμενο το οποίο είναι το κατά πόσο διατρέχει κίνδυνο η υγεία μας.

Η μόνη περίπτωση η οποία είναι ξεκάθαρη και σχετικά απλή για να μετρηθεί και από έναν μη εξειδικευμένο χρήστη, είναι αυτή της ακτινοβολίας των ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ και των απλών ηλεκτρικών συσκευών. Εκεί χρειάζονται δύο μόνο μετρητές : ένας για το ηλεκτρικό πεδίο (ηλεκτρική ακτινοβολία) και ένας για το μαγνητικό (μαγνητική ακτινοβολία). Προσοχή όμως στον μετρητή μαγνητικής ακτινοβολίας να είναι τρισδιάστατης μέτρησης. Διαφορετικά θα διαβάσουμε λανθασμένες τιμές. Εδώ τα όρια επικινδυνότητας είναι σταθερά και μόνο δύο: 10V/m για την ηλεκτρική ακτινοβολία και 200nT ή 2mG για τη μαγνητική.

Σαν συμπέρασμα θέλω να πω ότι, όπως δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει ένα στηθοσκόπιο και να κανει διάγνωση, έτσι και στην περίπτωση των ακτινοβολιών, χρειάζονται εξειδικευμένα άτομα για κάνουν τις μετρήσεις και να δώσουν τις σωστές συμβουλές για τα μέτρα προστασίας.

Αϊναλής Παντελής

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών

Loading...
Loading...